Intervju s Kristjanom Markovićem, vodjo mladinskega pogona

NK Svoboda Ljubljana se je z velikimi koraki v zadnjem letu približala večjim in najbolj organiziranim klubom v državi. Vse večje število otrok v nogometni šoli, sodelovanje s Crveno zvezdo in OŠ Olimpijo, gostitev največjega mednarodnega turnirja v Sloveniji – Zmajevo Gnezdo, razširitev infrastrukture in drugi projekti zahtevajo tudi ustrezen kader, ki lahko sledi vsem klubskim projektom. Prav zato se je klub kadrovsko okrepil na številnih področjih. Eden od novih sodelavcev rdeče-belih je naš današnji sogovornik – Kristjan Marković.

Marković opravlja funkcijo vodje mladinskega pogona. Dejaven bo tudi ob igrišču, saj je kot diplomant Fakultete za šport pridobil PRO trenersko licenco. Vodil bo moštvi U17 in U15. 46-letnik iz Ajdovščine je v nogomet vpet že celo življenje. Igral je za Sežano, Beltince, Koper, Renče, Grosuplje, Dob in Primorje, kjer je kasneje nekaj časa deloval kot direktor. Po zaključenem magisteriju športnega menedžmenta na FDV je pridobil FIFA licenco za delo nogometnega agenta. Sledilo je 6-letno sodelovanje z NK Domžale, kjer je deloval na različnih položajih. Kasneje je deloval v angleškem premierligašu Southampton FC, kjer je pokrival aktivnosti akademije v Evropi in organiziral priprave, turnirje in prijateljske tekme. Zaradi Covida in Brexita je moral svoje delo na otoku zaključiti. Nazadnje je bil del atraktivnega projekta NK Brežice, a je decembra 2021 sam zaključil sodelovanje. K Svobodi na Viču se je preselil to poletje, čeprav je v tem delu Ljubljane na začetku kariere že deloval, bil je namreč trener Interjeve šole. Kot sam pravi, je največ časa preživel v mladinskem nogometu, saj ga ta del najpopularnejšega športa najbolj izpolnjuje.

Kaj zajema tvoje delo v NK Svobodi?

Po povabilu predsednika sem se vključil v delo kot koordinator akademije od selekcije U14 do selekcije U19. Istočasno pa sem trener selekcij U15 in U17. Seveda bom za delo imel tudi pomočnike, ki bodo skrbeli za pomoč pri izvajanju celotnega programa dela in nadomeščanja, ko bom odsoten zaradi poti v tujino in izobraževanj, ki jih bom potem prenesel v našo akademijo.

 

Zakaj si se odločil za sodelovanje prav s Svobodo?

NK Svoboda ima velik potencial in zato mi sodelovanje tu predstavlja velik izziv. Kot sem tudi predsedniku povedal, je moja želja izključno delovanja v mladinskem pogonu. Sam menim, da glede na zelo dobro infrastrukturo, lahko NK Svobodo vrnemo med najboljše šole v Ljubljani in seveda kasneje tudi v Sloveniji. Za to bomo poleg časa, potrebovali še eno igrišče z umetno travo in tudi pravi trenerski kader, ki bo pripravljen slediti modernim trendom nogometne igre.

Kaj Svoboda pridobiva s tvojim prihodom v klub?

Predvsem človeka z veliko željo po napredku in pa z veliko izkušnjami, ter kontakti po celi Evropi. V tem trenutku bomo težko izkoristili ves potencial, ki ga lahko dam na razpolago, saj nismo še organizacijsko pripravljeni. Se bomo pa zagotovo v kratkem poleg sodelovanja s Crveno Zvezdo, povezali še s kakšnimi akademija na zahodu kot so Southampton, Inter, Red Bull Salzburg itd.

 

Kako ocenjuješ trenutno stanje v klubu?

Trenutno stanje je primerno ligam v katerih so naše ekipe. Razen članske ekipe, ki je na NZS ravni, so vse ostale selekcije na ravni MNZ. Torej so to prvi kratkoročni cilji, da se uvrstimo v višje lige letos ali v roku 2 let, ter ponudimo celotnemu kadru možnost delovanja na višji ravni. Ves naš trud je bil zato vložen v ta del in verjamem, da se bodo rezultati kmalu pokazali. Menim, da so vsi zaposleni in trenerji pripadni projektu in pripravljeni dati še več. Seveda pa bodo tisti, ki tega ne bodo dohajali sami odpadli, kar je normalen proces razvoja vsake organizacije. Vsem bi radi ponudili možnost razvoja in napredka in res upam, da jo bodo izkoristili, saj je tu dobra ekipa ljudi s katerimi se veselim sodelovanja.

Kje vidiš Svobodo čez 5 let?

Zelo enostavno! Stabilizirati strukturo trenerjev in ostalih delavcev, dopolniti piramide tam, kjer nam trenutno še primanjkuje nogometašev in priti vsako leto vsaj z eno selekcijo v višjo ligo. Končni cilj v petih letih pa je imeti v šoli vse selekcije v najvišjih MNZ ligah in seveda v akademiji od U15 na NZS ravni.

Kakšni so koraki kluba do tega cilja?

Na žalost ne gre drugače kot korak po korak. Samo z metlo ne moreš doseči napredka in zato bi radi razvijali in dodajali. Torej prvi cilj letos je uvrstitev selekcije U17 v 2. SNL, kjer bo po novem modelu priključena avtomatično tudi selekcija U15. Pri U19 imamo trenutno še nekaj težav, saj so to mogoče najtežja leta, da mladi fantje razumejo kaj vrhunski nogomet zahteva od posameznika. Da so tudi zvezdniki nogometa morali vložiti veliko truda, da so danes tam kjer so. Poznamo primere, kjer so zvezdniki kot Kante, Vardy itd. kot izhodni mladinci igrali amaterski nogomet pa jim je vseeno uspelo. Želje tem fantom ne moremo dati, moramo pa jim dati platformo, da se razvijejo po njihovih najboljši močeh.

Kaj so prednosti Svobode in kaj minusi?

Zagotovo so prednosti Svobode lokacija in potencial infrastrukture. Sodelovanja s Crveno zvezdo in OŠ Olimpijo so samo še dodana vrednost. Za enkrat vidim samo eno slabost in to je seveda veliko igrišče z umetno travo za zimski čas. S tem bi imeli skoraj popolno infrastrukturo za razvoj vseh naših selekcij.

Sklepna misel?

Predvsem bi želel vsem našim nogometašem in trenerjem povedati, da naj verjamejo v ta klub toliko kot verjamem sam. Kar je bilo lani ali predlani me ne zanima in verjamem, da bomo počasi prišli na pravo pot. Seveda pa moramo najprej mi dokazati, da smo vredni zaupanja in pripravljeni narediti vse, da se NK Svoboda vrne med velikane slovenskega nogometa. Gremo Svoboda!