Dane Kitić: ‘Sodelovati ali tekmovati je razlika’

Ekipa mladincev je jesenski del prvenstva zaključila na 6. mestu prvenstvene lestvica, a vrh kljub temu ostaja dosegljiv. Moštvo ima najboljšega strelca lige (Hasančević) in tretji najboljši napad, ki je gol dosegel na vseh srečanjih to sezono. Na devetih tekmah so zbrali 13 točk, dosegli 23 zadetkov in jih prejeli 14. Moštvo je mlado, saj so na zadnji tekmi začeli le štirje igralci izhodnega letnika (2003), pet letnika 2004 in kar dva kadeta (letnik 2005). Za našo spletno stran, je o vtisih po prvem delu sezone in obetih spregovoril trener U19 – Dane Kitić.

V jesenskem delu prvenstva bi glede na sposobnost te ekipe, rezultatsko lahko stali bolje. Tako imenovane male tekme se niso obrnile v našo korist, zaradi tega smo nižje na lestvici. Razloge za to vidim v privajanju igralcev eden na drugega, v drugačnem načinu igre, ter v mojih zahtevah. Kot razlog moram omeniti še miselni preklop nogometašev, od starega načina razmišljanja o nogometu na način, ki je tekmovalen in daje rezultate. Ne smem pozabiti na individualne napake, ki se pri ekipi, ki hoče biti prva ne smejo dogajati.

Korak naprej lahko naredimo predvsem v odnosu in odgovornosti na igrišču ter v zavedanju kaj si želimo in kaj smo za to pripravljeni žrtvovati. Bolje moramo izpolniti svoje obveznosti v obeh fazah igre. Preiti moramo iz individualne igre v kolektivno, ki bo posledično ‘izstrelila’ posameznika.

Prednosti ekipe vidim predvsem v njeni mladosti. Večina prve postave je vhodni letnik, nekateri so še kadeti. Če bodo pridno delali na treningih bomo ustvarili določene avtomatizme, ki jim bodo pomagali pri reševanju situacij na igrišču.

V spomladanskem delu želim popraviti predvsem odnos in zalaganje ekipe, tako na treningih kot na tekmah. Podrediti se moramo skupnim ciljem in izpolniti zahteve nogometa. Radi bi igrali kombinatorno, z veliko podajami in s hitrimi prehodi v obeh fazah igre, torej poleten, lep in učinkovit nogomet. Želimo se povzpeti na lestvici in napasti prvo mesto, kar od igralcev zahteva popolnoma drugačen način dojemanja. Razlika je med sodelovanjem in tekmovanju na tekmi.“

Sezona se za mladince nadaljuje 26.3.2022, ko se bodo odpravili na gostovanje k Rudarju iz Trbovlja.