ZGODOVINA

Nogometni klub Svoboda je društvo z bogato, več kot 60 letno tradicijo, ki je bil ustanovljen leta 1952 in ima sedež na Viču v Športnem parku Svoboda. Klub je tekmoval na vseh nivojih v Republiki Sloveniji ter v bivši 2. jugoslovanski ligi, z mladinskimi selekcijami pa večinoma na najvišji državni ravni. Poleg izvirnega imena Svoboda (kratko obdobje tudi Grafičar), ki se je ohranilo ves čas delovanja, je iz komercialnih razlogov nastopal tudi pod raznimi sponzorskimi imeni, kot so Mercator, Liqui Moli, Kompas Holidays in Optimizem. Najuspešnejše obdobje je doživel po imenom Mercator, ko je nekaj let tekmoval v 2. nogometni ligi Jugoslavije, v obdobju po osamosvojitvi, od 1991 do 1994 je tekmoval v 1. SNL, kjer je bil najuspešnejši, kot Kompas Holidays (1992/1993). Zlati časi kluba so bili v sedemdesetih letih, ko je klub, večinoma pod imenom Mercator, štirikrat osvojil naslov amaterskega prvaka Slovenije ter dvakrat naslov zmagovalca pokala Slovenije.
Obdobja vzponov in padcev, žal, so bila značilna tudi za naš klub, večinoma pa so bila povezana s finančnimi težavami,zlasti po končani Mercatorjevi eri, kakor tudi po osamosvojitvi pod imenom Optimizem (1994), ko je klub prenehal tekmovanje v 1. SNL. Opredelitev novega vodstva, da z mladimi stabilizira klub je ponovno obrodila sadove leta 2003 z uvrstitvijo članskega moštva v 2.SNL, v kateri je klub uspešno tekmoval tri leta, leta 2005 pa je bil s 3.mestom pred vrati 1.SNL, vendar je zaradi zapletov in finančnih težav, članska ekipa sestopila v najnižji rang tekmovanja.Zato se od leta 2009, klub že tretjič nahaja v fazi sanacije in stabiliziranja pogojev za delovanje, predvsem na bazi razvoja lastnega kadra, s članskim moštvom v Regionalni ligi Ljubljane.

NK Svoboda ves čas svojega delovanja slovi po dobrem delu z mladinskimi selekcijami, o čemer govori bogata zakladnica pokalov in priznanj. Najbolj veseli trikratni naslov kadetskega prvaka Slovenije (1985,1994,1997) ter večkratna udeležba mladincev v finalnih tekmovanjih, za kar gredo zasluge dolgoletnemu trenerju Acu Vlahu.

V tekmovalnem letu 2013/2014 v klubu, pod taktirko kvalitetnega trenerskega kadra, aktivno vadi več kot 150 mladih nogometašev razvrščenih v šest starostnih skupinah, oziroma, devet mladinskih moštev, od U-9 do U-19. Najmlajše ekipe uspešno tekmujejo v ligah MNZ Ljubljana, starejši dečki v državni ligi NZS U-15 zahod, kadetsko in mladinsko moštvo pa v 2.SKL / SML zahod s prioritetnim ciljem ponovne uvrstitve v 1.SKL / SML in ohranjanja tekmovalnega statusa na najvišji državni ravni.

Razveseljuje nas tudi dejstvo, da smo v naših vrstah vzgojili kopico kasnejših prvoligaških igralcev in slovenskih reprezentantov. V ponos si štejemo, da iz naših mladinskih vrst prihaja Brane Oblak, najboljši nogometaš Slovenije vseh časov. Za naš klub so uspešno igrali ali opravljali trenerske in druge funkcije: dr. Branko Elsner (bil je prvi trener NK Svoboda), Nedeljko Gugolj, brata Rudi in Jani Zavrl, Sašo Udovič, Ermin Šiljak, Željko Mitrovič, Andraž Kirm in mnogi drugi.

“Vsi starši želijo za svojega otroka najboljše, zato se seveda sprašujejo v kateri nogometni klub naj se včlanijo.Tudi mene sprašujejo za nasvet, ampak tu jim ne morem pomagati,saj na razvoj mladega nogometaša,poleg materialnih razmer v klubu vpliva še vrsta čisto subjektivnih faktorjev.
Težko je tu biti pameten in reči katere stvari so pri razvoju najpomembnejše, a verjetno ne odločilne. Sam sem začel nogometno pot na viški Svobodi v še precej slabših pogojih kot so danes, pa sem kasneje igral v najboljšem evropskem klubu. Če se ozrem nazaj, potem bi rekel,da je poleg strokovnega dela za mladega nogometaša najpomembnejša sproščenost in dobro počutje. In jaz sem se na Svobodi vedno počutil dobro”Brane Oblak, legenda slovenskega nogometa:
Nogometni klub Svoboda Ljubljana  je slovenski nogometni klub iz Ljubljane, ustanovljen leta 1952. Domače tekme igra na stadionu Športni park Svoboda s kapaciteto 3000 gledalcev. V sedemdesetih letih je kot eden uspešnejših slovenskih  klubov in več let igral v drugi jugoslovanski ligi. V letih 1971, 1975, 1978 in 1980 je zmagal  v  slovenski republiški ligi. V sezonah  1991/92, 1992/93 in 1993/94 je igral v prvi slovenski ligi, v sezoni 1992/93 se je uvrstil tudi v četrtfinale slovenskega pokala. Tri sezone je igral v drugi slovenski ligi in sedem v tretji slovenski ligi, trenutno pa igra v četrti slovenski ligi.

Lovorike

Slovenska republiška liga
Prvak (4): 1970/71, 1974/75, 1977/78, 1979/80
Podprvak (1): 1963/64

Slovenska tretja liga
Prvak (1): 2002/03
Podprvak (1): 1997/98

Slovenska četrta liga
Prvak (1): 2010/11

Slovenski republiški pokal
Zmagovalec (2): 1976, 1978
Finalist (2): 1977, 1979

Znani nogometaši Svobode:

 • Branko Oblak
 • Damir Botonjič
 • Marko Gruškovnjak
 • Jasmin Handanovič
 • Andraž Kirm
 • Stanislav Komočar
 • Dušan Kosič
 • Stanislav Komočar
 • Stojan Plešinac
 • Senad Tiganj
 • Ermin Šiljak
 • Dražen Žeželj