NK Svoboda slavi uvrstitev v 3. SNL

V povratni tekmi kvalifikacij za uvrstitev v 3. SNL so nogometaši NK Svobode po podaljških iztržili neodločen rezultat (1:1) ter si tako priborili nastopanje v 3. SNL v prihodnji sezoni.
Tekma je potekala v pravem nogometnem vzdušju, ki ga je pripravilo več kot 300 navijačev v Športnem parku Svoboda, med njimi je bila tudi večja skupina navijačev iz Žiri. Ekipi sta prikazali ‘moško’ igro, ki jo je ‘krotil’ Roberto Ponis, sodnik ki ga sicer srečujemo na zelenicah 1. SNL. Glede na prikazano lahko mirno trdimo, da sta si nastop v 3. SNL zaslužili obe ekipi, žal pa so pravila napredovanja pogosto nesmiselna in podvržena nenehnemu spreminjanju.

Matic Japič je uspešno ustavljal predložke gostov

Gostje iz Žiri so pokazali, zakaj so ligaški del končali, tako kot tudi Svoboda, brez poraza. V tekmo so vstopili borbeno in odločeni doseči gol, ki bi jih v skupnem seštevku poravnal z ekipo Svobode. V začetku tekme so prevzeli pobudo in nenehno napadali gol domačih. Na sredini prvega polčasa so si tako gostje uspeli priboriti dve lepi priložnosti za strel znotraj kazenskega prostora, vendar je kapetan gostov, Nace Eržen, meril preko gola, strel Matica Tratnika pa je v zadnjem trenutku blokiral zanesljivi Ousman Juwara. V tem delu tekme je treba pohvaliti tudi domačega vratarja Matica Japiča, ki je zanesljivo nadziral ‘zračni prostor’ pred svojim golom ob številnih predložkih gostov. Nogometaši Svobode so v drugi polovici polčasa uspeli vzpostaviti ravnotežje in na trenutke tudi prevzeti pobudo, vendar si prave priložnosti za zadetek niso priigrali. Še najbližje zadetku sta bila, po predložkih v kazenski prostor gostov, Eni Nuhanovič, ki je bil nekoliko prenizek in Aleksandar Đokić, ki je iz težkega položaja z glavo meril preko gola. Na odmor sta moštvi tako odšli brez zadetkov.

Gostje so težko ustavljali prodore Jasmina Dindiča

V drugi polčas so bolj odločno vstopili nogometaši Svobode in takoj pričeli oblegati gol gostov. Na levem boku je kapetan Jasmin Dindič nekajkrat preigral gostujočo obrambo in s lepimi podajami pred gol poskrbel za nemir v gostujočih vrstah, ki pa je, tudi z nekaj sreče, vedno uspela izbiti žogo pred napadalci Svobode. Omeniti je treba še dober prosti strel Gorana Volaša, ki ga je vratar gostov s skrajnimi napori vendarle preusmeril v kot. Lepo akcijo je pripravil tudi Aleksandar Đokić, ki je z desne strani prebil obrambo gostov, žal pa ni imel prave podpore soigralcev za uspešen zaključek. Kljub pritisku Svobode pa gostje niso razmišljali le o obrambi. Iz protinapadov so prežali na svoje priložnosti in nekajkrat poskusili s streli z roba kazenskega prostora.
V 75. minuti je desna stran obrambne vrste domačih popolnoma pozabila na napadalca gostov Zorana Gligorevića, ki je samostojni prodor po boku zaključil z odličnim strelom in premagal nemočnega vratarja domačih. Po zadetku je tempo igre pričakovano padel in redni del tekme se je končal z rezultatom 0:1 ter izenačenjem v skupnem seštevku, zato so bili na vrsti podaljški.

Gašper Cimprič je v podaljšku dosegel odločilni zadetek

V podaljških je bil opazen padec v kvaliteti nogometne igre obeh moštev, saj so bili igralci že krepko utrujeni po visokem tempu igre v rednem delu. Spremljali smo lahko številne napake na obeh straneh, ki so jih igralci popravljali s srčnostjo in borbenostjo, ki je večkrat pripeljala na in čez mejo dovoljenega, zato tudi glavni sodnik Roberto Ponis ni imel lahkega dela. V prvem podaljšku tako nismo videli zadetka, pa tudi prave priložnosti za gol ni bilo. V drugi podaljšek so bolje vstopili domači. Borbeni in odlično telesno pripravljeni Gašper Cimprič, ki ga sicer običajno opazujemo v vlogi defenzivnega veznega igralca, se je preselil v napad, kar se je izkazalo za odločilno potezo. Najprej je po desnem boku odločno prebil obrambo gostov in se znašel ‘iz oči v oči’ z vratarjem, vendar se je odločil za podajo in žogo zavrnil proti sredini. Žal njegove akcije ni spremljal nihče od domačih, da bi žogo pospravil v nebranjeno mrežo. Vendar je že čez nekaj trenutkov sledil odvzem žoge in nova podaja proti Gašperju Cimpriču, ki je ponovil srečanje z vratarjem gostov, tokrat pa je žogo prefinjeno poslal preko vratarja v mrežo. Do konca srečanja so sledili naleti ekipe Žiri, ki je obupno poskušala spreobrniti rezultat, vendar je za kaj takega zmanjkalo časa, moči, pa tudi kanček sreče.

Trener Damir Vrabac daje še zadnja navodila in spodbudo ob zaključu srečanja

‘Junak’ srečanja je tako postal mladi, komaj dvajsetletni Gašper Cimprič, ki smo ga v pretekli sezoni spremljali še v mladinskih vrstah. Pohvale pa gredo seveda tudi celotnemu moštvu, ki je pokazalo srčnost, borbenost in nepopustljivost, kar je na koncu pripeljalo do velikega uspeha – uvrstitve v višji rang tekmovanja.